2011. október 25., kedd

Horgolni

nem tudok. Talán túl finomnak találom ezeket a holmikat magamhoz, holott lenyűgöz egy-egy csipkecsoda. Ezt, amit most mutatok, hosszú órákig képes lennék simogatni a szememmel, olyan tudásról számol be nekem, amilyennel manapság már nemigen bírnak a lányok-asszonyok. Hatvan évvel ezelőtt haláli természetességgel bökögette össze hosszú estéken keresztül bármelyik nőnemű lény. 


Egészen hihetetlenül aprók a szemek, pálcák, nem is tudom mik.
Itt egy közeli, a gombostű talán érzékeltetni tudja a munka finomságát.


Ajándékba kaptam egy idős bácsitól,  a felesége készítette fiatalasszony korában. 
Rárakodott az idő pora, valahogy tisztítani kellene, de nem merek hozzáfogni.

Azért egyetlen egyszer én is próbálkoztam horgolással, de csak egy másfél méteres hosszúságú polcszegélyre futotta a türelmemből. Egyszerű filétechnikával készült.


Egészen durva munka az előzőhöz képest. Lenne mit tanulnom...

5 megjegyzés:

  1. Nagyon szép amit kaptál, de a Tiéd is jól mutat a polcon! Az én nagymamám nagyon szépen tudott horgolni, függönyt, asztalterítőt, de úgy képzeld el olyan rövidlátó volt hogy az orra majdnem a terítőhöz ért és mégis naphosszat tudta csinálni. Nagyon sok kézimunkáját őrzöm még nagyon szépek.Nyugodtan kimoshatod kézzel nem lesz semmi baja!

    VálaszTörlés
  2. akkoriban nem volt tévé, internet, a legtöbb nő nem járt munkába. a házimunka elvégzése után a rádió mellett több idejük volt ilyesmire. én néha napokig a tűk közelébe sem érek :( nekem is tetszik a polccsíkod.

    VálaszTörlés
  3. Igen, én is ezt akartam mondani, mosd ki nyugodtan. És ahogy elnézem, tudsz Te horgolni; anélkül, hogy lebecsülném a terítőt, csak egy kicsit bonyolultabb a csíkodnál, jó minta vagy leírás alapján bármit megcsinálsz szerintem.

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörű ajándék! Igen, anyáink, nagyanyáink nagyon értették ezt a technikát. A polccsíkod nagyon szép......nálam a konyhaszekrényben a polcokon hasonló szépségek vannak........családi örökség. Nagy becsben vannak!

    VálaszTörlés
  5. Ó, a jó nagyanyók szelíd türelme! Az enyém fekete csipkeszegélyű piros kombinéban rotyogtatta a szilvalekvárt az udvaron egy abáló üstben! Persze akkortájt negyven körül lehetett. Ilyesmire is vállalkoznátok?

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...