2011. október 3., hétfő

Gyermekkoromban

nagyanyám eszméletlen jó birssajtot volt képes készíteni. Bár haloványan emlékszem arra, hogy a családból csupán én jártam rá hetekig, tehát nem aratott osztatlan sikert. Nem lehet az akkora ördöngösség és tényleg nem! Kell hozzá egy kosárnyi gyümölcs. 
Mindegy, hogy alma, vagy körte, mert : 

"A birs fajtákat általában a termés alakja szerint különböztetjük meg. Ha a termés alma alakú (maliformis), akkor birsalmáról, ha körte alakú (pyriformis), akkor birskörtéről beszélünk. Ugyanaz a fa egyik évben körte alakú, a másik évben pedig alma alakú gyümölcsöket terem. Ez a tény részben a kifejlett magvak számával függ össze, a kevés magvú gyümölcsök mindig megnyúltabbak. Tehát nincs birsalma, birskörte, BIRS van."


Mi annyit daraboltunk apróra, hogy az ötliteres fazekamba éppen beleférjen. A haját rajta kell hagyni, elvileg a magházból is csak a magokat kell kitakarítani. Mivel biogyümölcsöt kaptunk telve lakókkal, csak a héjas gyümölcshús került a tűzhelyre.


Nagyon gyorsan puhára is főtt, akkor a leszűrtük.


A gyümölcsöt az általatok már ismert szőrös kéz krumplinyomóval összezúzta.


Az ősi recept szerint éppen annyi cukrot illene a péphez adni, amekkora annak a tömege. 
Mi a kétharmad mennyiséggel is megelégedtünk, azaz 2 kilóval édesítettük. 
S aztán jött az állandó kavarás a végtelenségig. 
Pillanatfelvétel a kertből a konyhaablakon keresztül...


Nem törpe a Jóember, egyszerűen csak belefáradt az álldogálásba és éppen ülve rotyogtat, jócskán elege van, mégis kitartóbb, mint én.


És egyszer csak megállt a masszában a fakanál, jelezvén, hogy ő is szédeleg erősen.


(Itt hívnám fel a szemfülesek figyelmét a gáztűzhely állapotára, tessék visszagörgetni és összehasonlítani, az induláskor igenis ragyogó tiszta volt. A sajtfőzés nem kicsit vulkanikus tevékenységgel jár együtt.)
A langyosra hűlés alatt sétáltunk egyet a környéken, telve vannak itt az utcák diófákkal, mindegyik alól max. 2 szemet elhoztunk. Kalapácsolás után tányérokba, sütőformákba, kompótosokba került a béle, aztán már simult is rá az édes maszlag. Lett bőséggel...


2-3 napig így kell szikkadniuk, majd zsírpapírra borulnak és várnak szépen 1-2 hónapot, hogy a megfelelő állagot elérjék. Addig felköltöztetődtek a konyhaszekrény tetejére...


...mert talán létrára nem állok egy kis nassolásért.
Melléktermék kb. 2 liter zavaros főtt lötty, ami eszméletlenül ízlik (nekem).


Adós vagyok a végtermék fotójával...

4 megjegyzés:

  1. Ó de nagyon régen ettem én is birsalmasajtot!Milyen finom tud lenni? Ismerős idős nénitől kaptam én is mindíg gyerekkoromban, de főzni még nem főztem.Jó sok munkával jár, de megéri mert nagyon finom. Látom még segítséged is volt így azért könnyebb volt az elkészítése!:))

    VálaszTörlés
  2. valamikor én is nagyon szerettem. anyukám tett bele néha diót is. azt hiszem, megpróbálhatnám én is...

    VálaszTörlés
  3. Én minden évben készítek, ha szerzek birset. Most is készülök készíteni. Nagyon szeretem kuglófban is! Az én emberem is így szokott kavargatni!:))Hétvégén sárgarépát szeletelt nekem a répa-dzsemhez:)).

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...